Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια. Δείτε τον απολογισμό του έργου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3 καταχωρήσεις / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Michelangelo di...
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χαίρετε και καλή σας μέρα! Καλώς σας βρήκα.
Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας να παρέχουμε πληροφορίες σε όλους τους ανθρώπους και δη στις γυναίκες για το τι είναι δημοκρατία.

Προσωπικά πιστεύω ότι η δημοκρατία μας πρέπει να αναβαθμιστεί!
Εδώ παραθέτω ορισμένα σημεία,τροφή για τον εγκέφαλο, που βρήκα στον διαδίκτυο,ότι σας ενδιαφέρει κρατήστε το , αν υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο, ευχαρίστως να το ακούσω, ανυπομονώ, ώστε πραγματικά να κατορθώσουμε να χαρίσουμε σε αυτήν την χώρα την πρώτη πρωθυπουργό γυναίκα, που θα διοικεί με σιδηρά πυγμή αλλά και ανθρωπιά, και θα εκπροσωπεί επάξια σε όλους τους τομείς την χώρα. Πνευματικά, Στρατιωτικά, Πολιτικά!

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γιά να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Η Δημοκρατία έχει τρία βασικά γνωρίσματα (Τα 3 Ι)

Ισηγορία: (Δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους πολίτες)
Ισονομία: (Ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους).
Ισοκρατία: (Ισο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, δηλ. ίσα πολιτικά δικαιώματα).

Επιπλέον γνωρίσματα δημοκρατικής λειτουργίας: (Τα 3 Δ)

Διαφάνεια των δημόσιων δεδομένων.
Δημοσιότητα όλων των δημόσιων λειτουργιών.
Διαβούλευση πρίν από τη λήψη αποφάσεων.

Μέ βάση τα παραπάνω κριτήρια μπορούμε να κατατάξουμε όλα τα πολιτεύματα της
υδρογείου σε μία διάταξη ως πρός τη δημοκρατικότητά τους.

Ο κολοφώνας της Δημοκρατίας: Οι πολίτες έχουν νομοθετική εξουσία. Δηλαδή μπορούν: Να υποβάλλουν προτάσεις νόμων και να αναιρούν ψηφισμένους νόμους της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων.

Υπαρκτό πολίτευμα σήμερα που εκπληρώνει τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι η Ελβετική Συνομοσπονδία. Εκεί 100 000 πολίτες μπορούν να εισηγηθούν ή να ακυρώσουν νόμους μέσω δημοψηφισμάτων.

Το υφιστάμενο Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει στους πολίτες τόσο εισήγηση όσο και ακύρωση νόμων της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων.

Συμπέρασμα: Αν θέλουμε Δημοκρατία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναθεωρηθεί το υπάρχον Σύνταγμα ώστε καί οι πολίτες να αποκτήσουν νομοθετική εξουσία. Κάτι τέτοιο όμως κανένα πολιτικό κόμμα (επί του παρόντος) δέν το προβάλλει.
--------
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, θεωρώ επιτακτική ανάγκη την προτροπή και την συμμετοχή των γυναικών στην Πολιτική σε θέσεις σημαντικές!

Μιχαήλ Άγγελος

Michelangelo di...
Χρησιμοποιούμε όλοι την λέξη

Χρησιμοποιούμε όλοι την λέξη δημοκρατία και τα παράγωγά της σχεδόν καθημερινά. Ομως η άγνοιά μας για το τι είναι δημοκρατία είναι τεράστια. Κι όμως δεν θα πρεπε μια και για να περιγραφεί το τι είναι η δημοκρατία, φτάνει και περισσεύει ένα φύλλο Α4.

Η δημοκρατία είναι μία απλή μέθοδος για να αυτο-κυβερνηθεί<?strong> ένα σύνολο ανθρώπων. Είναι μια διαδικασία που μοιράζει την πολιτική ισχύ, την εξουσία δηλαδή, εξίσου σε όλα τα μέλη αυτού του συνόλου. Είτε πρόκειται για έναν σύλλογο, είτε πρόκειται για μια ολόκληρη χώρα.

Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία που μας δίνει την δυνατότητα να ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ και να ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ αποφάσεις, να επιτηρούμε την εφαρμογή τους, και να απονέμουμε δικαιοσύνη, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ,ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, χωρίς αντιπροσώπους.

Στην δημοκρατία προβλέπεται ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΟ: η γενική συνέλευση όλων των μελών. Αυτή η γενική συνέλευση είναι που αποφασίζει τι άλλα όργανα ή σώματα ή θεσμούς θα συστήσει. Διότι η δημοκρατία αλλάζει διαρκώς τους θεσμούς της. Η δημοκρατία δεν γίνεται ποτέ τέλεια. Παραμένει πάντοτε ατελής. Αλλάζει ή καταργεί όργανα, σώματα και θεσμούς και στην θέση τους βάζει άλλα.

Μπορεί μια δημοκρατία να αποφασίσει πως θα έχει ένα όργανο, για παράδειγμα, που θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, και θα ονομάσει μάλιστα αυτό το όργανο Βουλή, και μετά θα έρχονται τα νομοσχέδια στην γενική συνέλευση για να γίνουν νόμοι. Μπορεί μια άλλη δημοκρατία να αποφασίσει μια εντελώς άλλη διαδικασία για το νομοπαρασκευαστικό έργο.

Με τον ίδιο τρόπο μια δημοκρατία δημιουργεί και αλλάζει συνεχώς και όλους τους άλλους θεσμούς και όργανα που πιστεύει ότι χρειάζεται. Από την κυβέρνηση της ως τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Ολα τα μέλη-πολίτες είναι εν δυνάμει πρωθυπουργοί, υπουργοί κλπ. Ολα τα μέλη-πολίτες είναι εν δυνάμει δικαστές καθώς η δημοκρατία υποστηρίζει πως και η απονομή δικαιοσύνης είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό. Ολοι αυτοί οι θεσμοί και τα όργανα καθώς και οι μορφή τους, αποφασίζονται από την γενική συνέλευση όλων των μελών. Δηλαδή από όλους.

Η γενική συνέλευση έχει κατάλογο εγγεγραμμένων μελών. Δεν γίνεται δημοκρατία χωρίς κατάλογο μελών (με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο).

Για την ανάδειξη στα αξιώματα χρησιμοποιείται η κλήρωση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για το κάθε αξίωμα. Οχι η εκλογή. Η εκλογή είναι ολιγαρχικός τρόπος. Με εκλογή, και όχι κλήρωση, γίνεται η ανάδειξη για τις ελάχιστες εκείνες μόνο θέσεις που απαιτούν απαραιτήτως υψηλή εξειδίκευση και κατάρτιση. (Οι υπουργοί για παράδειγμα θα αναδεικνύονταν μάλλον με κλήρωση).

Η θητεία στα αξιώματα δεν υπερβαίνει ποτέ το ένα έτος. Μπορεί να υπάρχουν αξιώματα με διάρκεια ένα 24ωρο. Κανείς δύο φορές στην ίδια θέση. Ιδίως εκείνοι που επιλέχθηκαν με εκλογή. Ολοι είναι ανακλητοί πριν λήξει η θητεία τους και όλοι δίνουν απολογισμό στο τέλος της. Η δημοκρατια πιστεύει πως όλοι οι πολίτες πρέπει να ασκούνται στην εξουσία και στην πολιτική. Γι’ αυτό αλλάζει συχνά τα πρόσωπα στα αξιώματα, ώστε να αποκτούν εμπειρία όσο περισσότεροι γίνεται, και ει δυνατόν όλοι.

Με λίγα λόγια, νομοθέτες είναι ΟΛΟΙ οι πολίτες. Κυβερνήτες και δικαστές γίνονται όλοι οι πολίτες, είτε με κλήρωση, είτε εκ περιτροπής, και ελάχιστοι με εκλογή. Δεν γίνονται ποτέ κυβερνήτες, νομοθέτες και δικαστές, οργανωμένες ομάδες πολιτών όπως είναι τα σημερινά κόμματα. Αυτό που γίνεται τώρα με τα κόμματα είναι ολιγαρχία.

Η δημοκρατία επειδή γνωρίζει πως απειλείται και από τον πολύ πλούτο αλλά και από την πολύ φτώχεια παίρνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει τίποτε από τα δύο. Πέραν όμως τούτου, η δημοκρατία, επειδή δεν είναι οικονομικό σύστημα όπως ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός, δεν έχει εξαρχής κάποιο οικονομικό σχέδιο ή δόγμα για να εφαρμόσει. Τις οικονομικές αποφάσεις τις παίρνουν όλοι οι πολίτες στην γενική συνέλευση, για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά.

Δηλαδή με σημερινούς όρους μπορεί να πάρουν σήμερα για ένα θέμα μια «δεξιά» ή μια «αριστερή» απόφαση. Και αν μετά από ένα διάστημα πειστούν πως πήραν λάθος απόφαση, να την αλλάξουν.

Και τέλος, επειδή το σύνολο που αντιπροσωπεύει η γενική συνέλευση μπορεί να απειληθεί στρατιωτικά, ο κάθε πολίτης είναι ταυτοχρόνως και οπλίτης, σχεδόν εφόρου ζωής. Οι έννοιες πολίτης και οπλίτης για την δημοκρατία είναι αξεχώριστες.

ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΤΑ.
ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!

Μιχαήλ Άγγελος

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΛΕΥΡΙΑ
Ή δημοκρατία έγκειται αρχικά στην ελευθερία του λόγου

Ενδιαφέρουσες οι πηγές καθώς και οι απόψεις σας περί δημοκρατίας. Ωστόσο στους δύσκολους αυτούς καιρούς, τείνει να εκλείπει και ή βασική έννοια της δημοκρατίας που είναι ή ελευθερία του λόγου. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες παγκοσμίως ωστόσο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ,ώστε να τηρηθεί δημοκρατία, με την έννοια που τη θετετε. Βλ. Open government partnership, αλλά και την πρωτοβουλία your voice in Europe. Και στα δύο, υπό προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να θέσει τη ΔΙΚΗ του άποψη, συμμετοχή στη νομοθεσία. Είμαστε ωστόσο ακόμη μακριά από τη θεμελίωση μιας αληθινής δημοκρατίας, όπου οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν θα είναι οι βουλευτές αλλά ο λαός!