Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια. Δείτε τον απολογισμό του έργου

Ευρωεκλογές 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Πέντε (5) γυναίκες στην Ευρωβουλή από την Ελλάδα

σε σύνολο είκοσι μίας (21) εδρών

 

Μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 25 Μαΐου 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, η Ελλάδα εκλέγει πέντε (5) γυναίκες ευρωβουλεύτριες σε σύνολο είκοσι μίας (21) εδρών. Ειδικότερα, οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι Ελληνίδες ευρωβουλεύτριες αντιστοιχούν στο 24% επί του συνόλου των ευρωβουλευτών/τριών που εκλέγει η χώρα μας.

Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά 2,7% το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ωστόσο υπολείπεται κατά 8% ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού των ευρωβουλευτριών της Ελλάδας για την περίοδο 2009-2014 και κατά 12% ποσοστιαίες μονάδες επί του συνόλου των ευρωβουλευτριών συνολικά για την περίοδο 2009-2014. Σημειώνεται ότι στις Ευρωεκλογές 2014 καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε επίπεδο ευρωπαϊκών εκλογών, η έκφραση προτίμησης από τους/τις εκλογείς υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων μέσω σταυρού προτίμησης (Ν.4255/2014 «Εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις»).

Σε επίπεδο κομμάτων, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, εκλέγει δύο (2) γυναίκες σε σύνολο έξι (6) εδρών. Η Σοφία Σακοράφα βρίσκεται στη δεύτερη θέση προτίμησης των εκλογέων, ενώ η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην τέταρτη.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκλέγει δύο (2) γυναίκες σε σύνολο πέντε (5) εδρών. Η Μαρία Σπυράκη βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των εκλογέων, ενώ η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ στην τέταρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δέκα (10) πρώτες θέσεις βρίσκονται άλλες τέσσερις (4) υποψήφιες, οι οποίες δεν εκλέγονται.

Η Ελιά εκλέγει μία (1) γυναίκα σε σύνολο δύο (2) εδρών. Ειδικότερα, η Εύα Καϊλή βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των εκλογέων, ενώ στις δέκα (10) πρώτες θέσεις της ίδιας παράταξης βρίσκονται άλλες τρεις (3) υποψήφιες, οι οποίες δεν εκλέγονται.

Τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία καταλαμβάνουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν εκλέγουν γυναίκες. Ωστόσο, στο Ποτάμι και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) τρεις (3) γυναίκες βρίσκονται στις δέκα (10) πρώτες θέσεις, ενώ στους Ανεξάρτητους Έλληνες δύο (2) γυναίκες αντίστοιχα συγκεντρώνουν σταυρούς προτίμησης που τις κατατάσσουν στην πρώτη δεκάδα.

Συνημμένα Αρχεία: