Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια. Δείτε τον απολογισμό του έργου

Ομιλία της Υπεύθυνης Έργου, κ. Ειρήνης Μάρη

Το έργο στοχεύει κατ’ αρχήν στην ανάδειξη του ζητήματος της ίσης συμμετοχής των ανδρών και των γυναικών ως κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένες πολύπλευρες στρατηγικές με στόχο την δικτύωση κομμάτων, πολιτικών φορέων και κινήσεων, και μέτρα ενδυνάμωσης όπως η επιμόρφωση και η συμβουλευτική στήριξη γυναικών που εμπλέκονται ή επιθυμούν να εμπλακούν στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η τεκμηρίωση και η αξιοποίηση ιστορικού υλικού όπως και η δημοσιοποίηση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού ούτως ώστε να υπάρξει αντανάκλαση του έργου στις Ευρωεκλογές του 2014.

Δικτυωνόμαστε

Το πρώτο εργαλείο του προγράμματος για να πετύχει τους στόχους του είναι η δικτύωση. Οι λόγου που καθιστούν την δικτύωση πρώτη μας δράση και σημαντική προτεραιότητα συμπίπτουν με τα πλεονεκτήματα της.

Η πολυεταιρική φύση του δικτύου σημαίνει ότι διαφορετικοί κοινωνικοί εταίροι εμπλέκονται στη διαδικασία διαμόρφωση προτάσεων και πολιτικών όπως επίσης σχηματίζουν ένα ευρύ μέτωπο αλλαγής.

Η ευρεία αυτή εμπλοκή συμβάλλει στην πολυδιάστατη κατανόηση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμπλοκή τους με τα κοινά μέσω της παράθεσης διαφορετικών απόψεων, γνώσεων και εμπειριών και συνάμα αποτελεί διαδικασία μάθησης για τους εμπλεκόμενους φορείς και ζύμωσης καινοτομιών.

Επιπλέον συνδράμει στον εντοπισμό κενών και ασυμβατοτήτων μεταξύ κυβερνητικών πολιτικών, επιχειρησιακών στρατηγικών και συλλογικών πρακτικών, ευνοώντας την ανάπτυξη ολιστικών σχεδίων και εφαρμογών μέσω τη σύμπραξης όλων των εταίρων. Παραδείγματος χάριν, τα πολιτικά κόμματα που επιλέγουν, ιεραρχούν και ορίζουν τους/ τις υποψηφίους για θέσεις ευθύνης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση της ίσης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών στην πολιτική και ενδεχομένως πρέπει να σχεδιάσουν και να καθιερώσουν συστήματα ποσοστώσεων και άλλους τύπους θετικής δράσης ώστε να στηρίξουν τις γυναίκες που το επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο.

Είναι προφανές ότι η δικτύωση θα λειτουργήσει και ως μία διεργασία αλλαγής νοοτροπιών στους εμπλεκόμενους φορείς η οποία θα διαχυθεί και στην κοινωνία.

Υπό αυτό το πρίσμα το δίκτυο «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» μπορεί να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς για την συσσώρευση συλλογικής γνώσης, συνεργατικής κουλτούρας, αλληλεγγύης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δημιουργικής θεσμικής λειτουργίας, όσο και για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Είναι μια διαδικασία που ενώνει στους κόλπους της φορείς με μεγάλη ποικιλία προέλευσης και κουλτούρας με την έμφυλη οπτική να είναι η κοινή συνισταμένη, η κόλλα που μας κρατά δεμένους απέναντι σε ένα κοινό στόχο, να δοθεί η ευκαιρία εξίσου στις γυναίκες και στους άνδρες για θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης.

 

Εκπαιδευόμαστε

Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής φαίνεται να είναι περισσότερο μια στρατηγική που παραμένει στα λόγια παρά στις πράξεις. Πρακτικά, η στρατηγική αυτή έχει δείξει ότι αντιμετωπίζει τόσο τη λήθη όσο και τη σιωπηρή αντίσταση σε συνδυασμό με την έλλειψη κατανόησης.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια εκπαίδευσης των φορέων λήψης αποφάσεων και των πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη αντίληψη και ανάλογη ανταπόκριση όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την υφιστάμενη ανισότητα είναι τα έμφυλα στερεότυπα. Η επιμόρφωση αποτελεί σημαντική προσπάθεια, προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή νοοτροπίας. Τα παραδοσιακά πρότυπα των φύλων, παρά τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στην κοινωνική θέση των γυναικών, παρουσιάζουν αντοχή, σταθερότητα και αδράνεια στην αλλαγή και είναι αποδεκτά και αναφέρονται από πολλά άτομα ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το οικονομικό- μορφωτικό τους επίπεδο.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι η διαπίστωση ότι οι κυρίαρχες για τα φύλα κοινωνικές αντιλήψεις δεν είναι απλά στερεότυπες, αλλά και μεροληπτικές υπέρ του αντρικού φύλου, εφόσον ότι αποδίδεται στο αντρικό φύλο αξιολογείται θετικότερα και θεωρείται περισσότερο σημαντικό. Αντίθετα συνήθως ότι αποδίδεται στο γυναικείο φύλο αξιολογείται λιγότερο θετικά και από τις ίδιες τις γυναίκες που το ενδοβάλλουν.

Για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του έργου θα γίνει επιμόρφωση /ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στήριξη των γυναικών που έχουν εκλεγεί ή που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις εθνικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές και να εμπλακούν στην πολιτική. Επίσης μέσα από βιωματικά εργαστήρια θα γίνει εμψύχωση των γυναικών προκειμένου να διεκδικήσουν και να επιτύχουν τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά και την εκλογή τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Τεκμηριώνουμε

Επιπλέον, μέσω της τεκμηρίωσης το έργο θα συγκεντρώσει και θα αξιοποιήσει το υλικό εκείνο που είναι κατάλληλο για να αναδείξει την συμβολή των γυναικών στην κοινοβουλευτική διαδρομή της χώρας, την στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επηρεάζουν σημαντικά το εκλογικό σώμα αλλά και την σημασία του έργου γυναικών βουλευτών και ευρωβουλευτών.

 

Επικοινωνούμε

Ο κύριος στόχος των δράσεων δημοσιότητας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων η οποία δεν εξαντλείται στην αύξηση του ποσοστού εκλεγμένων γυναικών στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά αφορά την παρουσία των γυναικών σε υψηλές θέσεις στη διοίκηση, την οικονομία, το συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία των πολιτών. Με την έννοια αυτή οι δράσεις ευαισθητοποίησης θα επιχειρήσουν να αναδείξουν όλες τις πτυχές του θέματος, ενημερώνοντας για τις υπάρχουσες ανισότητες και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η έμφυλη διάσταση αποτελεί ένα κριτήριο δημοκρατίας αλλά και ποιότητας της δημοκρατίας.

 

Δίκτυο Ελένη Σκούρα

Όπως αναφέρθηκε ήδη από την Πρόεδρο του ΚΕΘΙ, το Δίκτυο:

  • Με την Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, θα ορίσει τις αρχές και τους στόχους της δικτύωσης. Μη ξεχνάμε πως η πολιτική βούληση και δέσμευση είναι το πρώτο βήμα για κάθε προσπάθεια εφαρμογής της ισότητας.
  • Μέσα από δημόσια διαβούλευση θα καταγραφούν προτάσεις όπως επίσης και θα αναζητηθούν  ευαισθητοποιημένες αιρετές γυναίκες  ή/ και γυναίκες που διακρίνονται για τη συμμετοχή τους στα κοινά, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες να αναλάβουν ρόλο μεντόρων νέων γυναικών που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τα κοινά.
  • Χάρη στην ιστοσελίδα του έργου θα υπάρχει η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ των μελών του δικτύου, των γυναικών που παρέχουν και που έχουν ανάγκη για συμβουλευτική και των μεντόρων. Προφανώς θα λειτουργήσει και για την προβολή και διάχυση του υλοποιούμενου έργου, των δράσεων και των αποτελεσμάτων του καθώς επίσης των πολιτικών και προτάσεων που θα διαμορφώνονται από τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν.
  • Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή Βάσης Δεδομένων και Δημιουργία Ηλεκτρονικού Καταλόγου. Η βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Η βάση θα περιλαμβάνει στοιχεία της συμμετοχής των γυναικών και ανδρών σε διάφορα επίπεδα, όπως: κυβέρνηση, οικονομία & επιχειρήσεις, κοινωνικοί εταίροι κλπ.  Ο ηλεκτρονικός κατάλογος θα περιλαμβάνει γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά περιεχόμενα του καταλόγου θα είναι: Βιογραφικά στοιχεία, περίοδοι εκλογής, κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στα οποία συμμετέχουν κ.λπ.
  • Τέλος, Θα διαμορφωθούν τρεις θεματικές ομάδες εργασίας, στις οποίες θα δηλώσετε συμμετοχή σήμερα, στο έντυπο που βρίσκεται και στο φάκελο σας. Η πρώτη συνάντηση των θεματικών ομάδων θα γίνει περίπου στο τέλος Φεβρουαρίου και η Ολομέλεια θα συναντάται κάθε τρεις μήνες. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή σε θεματική ομάδα εργασίας συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο φάκελο σας το οποίο και αφήνετε στη γραμματεία.

 

Εκπαίδευση

Ως προς την εκπαίδευση των γυναικών θα οργανωθούν διήμερα επιμορφωτικά σεμινάρια σε δύο κύκλους για κάθε διοικητική Περιφέρεια της χώρας (σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η υλοποίηση δύο επιπλέον σεμιναρίων).

Οι θεματικές των παρουσιάσεων/ εισηγήσεων θα έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικών & ευρωπαϊκών πολιτικών ισότητας των φύλων, σχετικής νομοθεσίας, θεωρητικού πλαισίου και επιχειρηματολογίας σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, καλές πρακτικές από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ στα βιωματικά εργαστήρια έμφαση θα δοθεί σε τομείς επικοινωνίας, παρουσίασης εαυτού, ηγεσίας, ανάπτυξης συναφών δεξιοτήτων, κ.λπ.

Στο κάθε σεμινάριο θα συμμετέχουν 20 τουλάχιστον γυναίκες (αιρετές και υποψήφιες), οι οποίες θα παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις/ παρουσιάσεις και θα πάρουν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των συμμετεχουσών γυναικών θα ανέλθει σε 600 άτομα.

Το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενη/ ο μέσω της ιστοσελίδας του έργου, ενώ τμήματά του θα αναπαραχθούν και θα διανεμηθούν ως υλικό στις συμμετέχουσες.

Τέλος, προβλέπεται η λειτουργία γραφείου συμβουλευτικής στήριξης το οποίο θα στελεχωθεί από συμβούλους του ΚΕΘΙ. Ο ρόλος τους θα είναι να υποστηρίζουν με την παροχή συμβουλών αιρετές ή γυναίκες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Έρευνες μελέτες

Η έρευνα για το κοινοβουλευτικό έργο των εκλεγμένων γυναικών θα καταγράψει την δραστηριότητα των γυναικών που έχουν καταλάβει θέσεις εκπροσώπησης, θα εντοπίσει πιθανή αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων ή/ και άνισης συμμετοχής σε όλες τις λειτουργίες του κοινοβουλίου και θα διατυπώσει προτάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να βελτιωθούν οι πιθανές αδυναμίες και να αρθούν οι προκλήσεις που υπάρχουν σε σχέση με την ίση συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, η έρευνα θα αποτιμήσει το κοινοβουλευτικό έργο σε σχέση με την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Επιπρόσθετα, θα καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιοφωνικά) αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, αλλά και ο ρόλος τους στη δημιουργία στερεοτυπικών αντιλήψεων σε σχέση με τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων. Η τεκμηρίωση θα συμβάλει καθοριστικά στην καταγραφή των άτυπων πρακτικών που εμφανίζονται ως προκλήσεις και εμπόδιο για τις γυναίκες και κατ’ επέκταση σε δεύτερο στάδιο θα είναι πλέον εφικτό να καταπολεμηθούν.

Η μελέτη για την ανάδειξη της κοινοβουλευτικής ιστορίας των γυναικών από την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου μέχρι σήμερα θα επιτευχθεί με τη συλλογή και ψηφιοποίηση (όπου απαιτείται) ιστορικού και σύγχρονου αρχειακού υλικού για τις γυναίκες στην πολιτική, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη διαφύλαξη ενός μέρους της ελληνικής ιστορίας που μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για το μέλλον.

 

Δημοσιότητα

Για τη δημοσιοποίηση της στρατηγικής, των προτεραιοτήτων και των αποτελεσμάτων του έργου έχουν σχεδιαστεί ένα Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ίση Συμμετοχή, ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τα τίτλο «Γυναίκες στην Εξουσία» και 15 Περιφερειακές Ημερίδες Ευαισθητοποίησης του εκλογικού σώματος.

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Γυναίκες στην Εξουσία» αφενός θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του παρόντος Έργου και αφετέρου θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση για την προώθηση του στόχου της ίσης συμμετοχής από όλους τους εμπλεκόμενους. Στο Συνέδριο θα προσκληθούν εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παρουσιάσουν τη δική τους εμπειρία και καλές πρακτικές.

Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών/μελετών και πριν την προβλεπόμενη διεξαγωγή των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ιούνιος 2014). Στόχος θα είναι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το εκλογικό σώμα σε σχέση με τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των υποψηφίων γυναικών και την προστιθέμενη αξία από την εκλογή τους στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι γυναίκες πάντα αντιμετώπιζαν προκλήσεις και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αγωνιζόμαστε όλοι και όλες μαζί και στεκόμαστε δυνατές.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

Συνημμένα Αρχεία: