Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια. Δείτε τον απολογισμό του έργου

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου

Κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Δικτύου «Ελένη Σκούρα» για την ίση συμμετοχή των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο που προγραμματίζεται να επιτελέσει.

Η ισότητα των φύλων είναι ένα θέμα με μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, πολύ περισσότερο σήμερα που η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Αποτελεί δε προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου σε ότι αφορά την πορεία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Στην πρόοδο αυτή έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι θεσμικοί φορείς, καθώς επίσης και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, επιτυγχάνοντας την εδραίωση των θεμάτων ισότητας στην πολιτική ατζέντα.

Πράγματι, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής και αναγνωρίζεται όχι απλά ως επιταγή για λόγους δικαιοσύνης και δημοκρατίας, αλλά και ως ουσιώδης παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Να σημειώσω ότι πρόσφατες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν ότι η πλήρης ισότητα των φύλων στην απασχόληση θα οδηγούσε σε αύξηση μέχρι και 30% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έως 40% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η χώρα μας, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καταγράφει μια αξιόλογη πορεία τόσο σε επίπεδο νομοθετικού-θεσμικού πλαισίου, όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης δράσεων και Έργων για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Ειδικότερα, η υλοποίηση Έργων συγχρηματοδοτούμενων από τα Διαθρωτικά Ταμεία, τα οποία σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ελλείμματα που εντοπίζονται στην ελληνική Επικράτεια, έχει συνεισφέρει αδιαμφισβήτητα στην προώθηση των θεμάτων ισότητας των φύλων.

Παράλληλα, το νομοθετικό πλαίσιο επικαιροποιείται διαρκώς και εκσυγχρονίζεται ενσωματώνοντας τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προσφέροντας τη νομική κατοχύρωση και διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ισότητας των φύλων και της μη διάκρισης λόγω φύλου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής των πολιτών.

Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξάνει συνεχώς, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Χωρίς αμφιβολία έχουν κατακτηθεί πολλά, που μας επιτρέπουν να προσβλέπουμε με αισιοδοξία προς το μέλλον, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Οι αλλαγές όμως στη θέση και στο ρόλο των γυναικών στην κοινωνία δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη εκπροσώπηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα πολιτικά κέντρα αποφάσεων.

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω εξελίξεις, οι διακρίσεις λόγω φύλου και οι έμφυλες ανισότητες επιμένουν και οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Σημειώνεται, κατά συνέπεια, διάσταση ανάμεσα στη νομική (de jure) ισοτιμία και την πραγματική (de facto) ισότητα.

Το πεδίο της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, που είναι και το θεματικό πεδίο των εργασιών του Δικτύου «Ελένη Σκούρα» που σήμερα εγκαινιάζουμε, αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα αποτύπωσης της διάστασης αυτής.
Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη νομοθεσία περί ποσοστώσεων στον αριθμό των υποψηφίων βουλευτών κατά φύλο, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εθνικό Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά όμως τα στερεότυπα παραμένουν και οι γυναίκες συναντούν αρκετά εμπόδια στην πολιτική τους σταδιοδρομία.

Η συμμετοχή των γυναικών στην εν γένει πολιτική ζωή της χώρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και είναι αναντίστοιχη με την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής απασχόλησης και της νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 55% των φοιτητών στα ΑΕΙ είναι γυναίκες και στους τελευταίους Διαγωνισμούς των Δικαστικών Λειτουργών το 75% των επιτυχόντων είναι γυναίκες.

Θεωρώντας ότι η ένταξη των γυναικών στην πολιτική δραστηριότητα με όρους ίσων δικαιωμάτων, ευκαιριών και υποχρεώσεων εξασφαλίζει αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας και συμβάλλει στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και στην αξιοποίηση του συνόλου της κοινωνικής εμπειρίας, αναμένουμε τις προτάσεις που θα προκύψουν από τις εργασίες του Δικτύου «Ελένη Σκούρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαιτέρως τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Ζέττα Μακρή η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, εργάζεται ακατάπαυστα και με ζήλο για την προώθηση των θεμάτων αρμοδιότητάς της, δίνοντας έτσι κύρος στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Κ.Ε.Θ.Ι. κ. Ιφιγένεια Καρτσιώτου για το έργο και τη σημαντική συνεισφορά της στα θέματα ισότητας αλλά και για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.