Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια. Δείτε τον απολογισμό του έργου

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Διεύθυνση: 
Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα 10552

Το ΕΚΚΕ ιδρύθηκε  το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO  και αποτελεί το μόνο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας που θεραπεύει κοινωνικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το ΕΚΚΕ έχει δημιουργήσει ερευνητική παράδοση σε πολλά γνωστικά πεδία. Στο χώρο της κοινωνικής γεωγραφίας την παράδοση αυτή θεμελίωσαν στη δεκαετία του 1960 οι μελέτες των γάλλων γεωγράφων και των ελλήνων συνεργατών τους για την αστικοποίηση και τον αγροτικό χώρο. Στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής οι μελέτες για τη φτώχεια και την εισοδηματική ανισότητα ανάγονται στην εποχή του Σάκη Καράγιωργα και της ομάδας του. Στο χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας και της εκλογικής γεωγραφίας, το ΕΚΚΕ υπήρξε πρωτοπόρο έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές έρευνες για την πολιτική συμπεριφορά και την πολιτική κουλτούρα, έρευνες που εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συνεισφορά του Κέντρου στη μελέτη της εγκληματικότητας και της παρέκκλισης. Τέλος, στο χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας συνεχίζεται η παράδοση που εγκαινίασε ο πρώτος επιστημονικός διευθυντής του, Ιωάννης Περιστιάνη.

Σημερινή παρουσία

  • Οι περισσότεροι τομείς  της 50χρονης επιστημονικής παράδοσης του ΕΚΚΕ υπηρετούνται σήμερα από τρία ινστιτούτα του, που συγκροτήθηκαν το 1995. Οι δραστηριότητες τους προσανατολίζονται προς νέα γνωστικά πεδία και επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση εθνικές και διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις .
  • Τα Ινστιτούτα του Κέντρου έχουν σημαντική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνή δίκτυα, παράλληλα δε διεξάγουν ανταγωνιστικά και άλλα ερευνητικά προγράμματα στη χώρα.
  • Η δραστηριότητα των Ινστιτούτων αξιολογείται συστηματικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας. Επίκειται η τέταρτη κατα σειρά αξιολόγηση των Ινστιτούτων από την ίδρυσή τους.
  • Η κοινωνική αναγκαιότητα του ΕΚΚΕ στηρίζεται στη συνάφεια του ερευνητικού του έργου με την κατανόηση της οργάνωσης και των μετασχηματισμών της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, όπως επίσης στο ότι η γνώση που παράγει μπορεί να συμβάλει στο σχεδιασμό πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής σε τομείς όπως η απασχόληση, η υγεία, η εκπαίδευση, κ.ά.

 

Πηγή: http://www2.ekke.gr/